در کشورهای در حال توسعه که از امکانات و مخصوصاً از انرژی الکتریکی کافی برخوردار نیستند، از اجاقهای خورشیدی برای پخت و پز استفاده میشود. این خشک کنها بر سه نوع میباشند: شلجمی، لولههای حرارتی و جعبهای. اجاق خورشیدی شلجمی به صورت یک بشقاب سهمی است که غذا، برای پخته شدن در کانون آن قرار میگیرد و با تنظیم کانون بشقاب بر روی غذا، انرژی گرمایی کافی به غذا داده میشود. در این گونه اجاقها، امکان دستیابی به دماهای بالاتر از ۱۰۰ درجهی سانتیگراد نیز وجود دارد پس گزینهی مناسبی برای پختن سبزیجات، گوشت و… میباشد.
در اینجا میتوانید با شیوهی ساخت یک اجاق خورشیدی شلجمی آشنا شوید:
ما در این مقاله به شما روش ساخت اجاق خورشیدی قابل مشاهده در تصویر را آموزش خواهیم داد، این اجاق خورشیدی بر خلاف ظاهر سادهاش بسیار کارامد و مقدمهی بسیار مناسبی برای کارهای بعدی شما خواهد بود.
در نگاه اول شاید طراحی این اجاق خورشیدی برای شما بسیار ساده به نظر آید اما همین طرح ساده حاصل تلاش بسیار زیاد طراحش بوده است. برای این که بهتر این اجاق خورشیدی را درک کنید پس از ساخت آن میتوانید آن را در آزمایشهای مختلف محک بزنید.
هزینهی ساخت این اجاق خورشیدی بسیار کم بوده و کارایی بسیار زیادی دارد. هزینهی ساخت این اجاق خورشیدی کمتر از ۱۰ دلار میباشد.
مواد مورد نیاز برای ساخت اجاق خورشیدی :
اولین قدم برای ساخت اجاق تهیهی مقوا از یک مرکز خرید میباشد. بخش بعدی کار، تهیهی دو جعبهی مقوایی است که بتوان آنها را در یک دیگر جای داد. (به شما توصیه میکنیم از دو جعبهی مربع شکل استفاده کنید چون در مراحل برش کار شما بسیار راحتتر خواهد شد). بهترین جعبه برای استفاده برای جعبهی درونی جعبهی با دهانهای با ۳۰۰ تا ۴۰۰ سانتیمتر مربع و عمقی در حدود ۲۲ تا ۳۰ سانتیمتر میباشد. جعبهی بزرگتر که اطراف جعبهی کوچکتر را در بر میگیرد باید از هر سمت ۵ تا ۷ اینچ بزرگتر از جعبهی درونی باشد.
.
مراقبت : در هنگام کار اجاق در اطراف آن باشید و هرگز به خورشید نگاه نکنید. اجاق را پشت به خورشید حمل کنید و وضعیت ارتفاع و سمت خورشید را چک کنید. به کمک درازای دست خود میتوانید ارتفاع خورشید را بدون نگاه کردن به آن پیدا کنید. سپس، به دقت اجاق را در مقابل درخشش خورشید قرار دهید.
باد: به دلیل شکل دستگاه اگر در هنگام وزش باد مشاهده کردید که وزن سنگها برای نگه داشتن اجاق کافی نیست، با کمک فشار آوردن به کناره های آن میتوانید به آن شکلی آیرودینامیک دهید.
روش طبخ :
بخار حاصل از به جوش آمدن غذاها در صورتی که از دریچههای دستگاه خارج نشود باعث اختلال در کار آن میشود. در صورتی که بخار حاصل به سرعت از دستگاه خارج شود و ظرفی که در آن غذا طبخ میشود به رنگ مشکی باشد، زمان طبخ به اندازهی بسیار زیادی کاهش مییابد. توجه داشته باشید که بهتر است از رنگ و چسب بدون مسمومیت در دستگاه استفاده شود که اگر غذایی در آن طبخ شد باعث مسمومیت نشود.
در هنگام طبخ حبوبات و دانهها به این موضوع توجه داشته باشید که این مواد منبسط میشوند. شما میتوانید بر روی بدنهی دستگاه دریچهی ایجاد کنید تا اگر غذایی سر ریز شد از آن دریچه خارج شود. اگر غذا شروع به جوشیدن کرد در آن را به آرامی باز کنید تا کمی از فشار موجود در ظرف کاسته شود. اگر پس از طبخ غذا به علت محکم بودن در ظرف نتوانستید در آن را باز کنید، به آرامی به دریچهی هوای آن ضربه وارد کنید تا با خروج بخار از فشار کاسته شود.
سعی کنید در هر بار استفاده از اجاق مقدار بیشتری دانهی جو را با آن طبخ کنید، ابتدا کمی صبر کنید تا غذا به جوش آید سپس مقداری دانهی جو به آن اضافه کنید. شروع به محک زدن قدرت اجاق کنید هر بار به غذا های مختلف و در اندازه های مختلف در اجاق غذا قرار دهید. (غذاهایی مانند : جو، گوجه فرنگی و …)
.