مقیاس ریشتر :مقیاسی برای اندازهگیری بزرگی زمینلرزه است که میزان انرژی آزاد شده در زلزله را نشان میدهد.
جهت تعیین انرژی آزاد شده توسط هر زلزله، رابطهای است که توسط چارلز ریشتر ∗ و بنو گوتنبرگ ∗ در سال ۱۹۳۵ ارائه گردید که میزان انرژی آزاد شده در کانون زلزله را بر اساس لگاریتم بیشترین مقدار جابهجایی افقی ثبت شده توسط لرزهنگار مشخص میکرد. زلزلههای با ابعاد کمتر از ۴ ریشتر، بارها در طول سال اتفاق میافتند، اما توسط انسان حس نمیشوند و خطری نیز به همراه ندارند. در مقابل، زلزلههای با ابعاد بالای ۷ ریشتر چندان شایع نیستند و با افزایش شدت زلزله، اثر تخریبی آن نیز افزایش مییابد.
مقیاس ریشتر بیانگر میزان انرژی آزاد شده در کانون زلزله است. اگر بزرگی زلزلهای M در مقیاس ریشتر باشد. انرژی آزاد شده آن زلزله E در واحد ارگ (Erg) خواهد بود:
رابطه فوق نشان میدهد اضافه شدن هر یک درجه به بزرگی زلزله، انرژی آزاد شده آن را تقریبا ۳۱٫۶ برابر بیشتر مینماید. انرژی یک زلزله ۸ ریشتری برابر با انرژی انفجار یک میلیارد تن تیانتی براورد شدهاست.
میزان انرژی رسیده به هر نقطه از سطح زمین علاوه بر میزان انرژی آزادشده در کانون زلزله یه مجموعه عواملی نظیر عمق زلزله(فاصله کانون زلزله از مرکز روزمینی زلزله)، جنس خاک و ... بستگی دارد. از همین رو خسارتهای وارده در زمین لرزههای دارای درجه یکسان، ممکن است بسیار متفاوت باشد. به همین دلیل پرسش و بیان مقاومت ساختمانها در برابر زلزله با بزرگی خاصی در مقیاس ریشتر از نظر فنی بیمعناست. در نتیجه ریشتر مقیاس کاملی برای توصیف همه جانبه زمین لرزه نیست. در دانش و مهندسی لرزه شناسی معیارهای دیگری برای بیان سایر خصوصیات زلزله وجود دارد. برای بیان مقدار خسارت وارده توسط زمین لرزه از مقیاس مرکالی استفاده میشود .